Przy prowadzeniu lokalu gastronomicznego bardzo ważne jest zachowanie czystości i higieny przy przygotowywaniu posiłków. Jako, ze odbywa się w nich żywienie zbiorowe i wiele osób korzysta z usług gastronomii dbałość o to musi szczególnie intensywne gdyż chodzi tu o zdrowie i życie klientów. Na straży higieny stoją różnorakie przepisy, które regulują warunki funkcjonowania i standardy, które musi spełniać restauracja, kawiarnia czy bar. Egzekwowanie tych przepisów sprawdzają różnorakie kontrole z sanepidu często przeprowadzane bez uprzedzenia. Zresztą w interesie właściciela jest samemu pilnować tego by pod względem higieny było wszystko w porządku bo to wpływa na zadowolenie klientów. A wiadomo, ze nawet jedna wpadka w tym względzie sprawia, ze wokół lokalu tworzy się mini czarny PR. Utrzymanie czystości w kuchni ułatwiają meble ze stali nierdzewnej, których gładką powierzchnię bardzo łatwo umyć w przeciwieństwie do różnych porowatych powierzchni. Dlatego też ściany i podłoga wyłożone są często glazurą. Meble te są niezbędne do tego by utrzymać porządek wśród naczyń używanych w restauracji. Pomocnym jest też pojemnik na sztućce, który ułatwia dobór tych, które aktualnie są potrzebne. Wana jest jednak nie tylko higiena przy przygotowaniu potraw ale równie przy ich podaniu. Dlatego bardzo ważne jest dokładne mycie naczyń. Często trzeba to robić na bieżąco bo klientów zazwyczaj w ciągu dnia jest więcej niż kompletów naczyń w lokalu. Gdy jest duży ruch trzeba to do tego robić szybko. Pomagają tu zmywarki do naczyń a w barach szczególnie przydatne jest specjalne urządzenie do mycia kufli i szklanek o nazwie spullboy.

TAGI

Wpisane w: Gastronomia     Tagi: ,

Warning: Use of undefined constant cloogooq - assumed 'cloogooq' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/themes/pager-10/single.php on line 79

[…] i innych. O tym się jednak za dużo nie mówi, chociaż każdy wie, jak istotną kwestią to jest. Higiena w gastronomii to już absolutnie pierwszorzędowa sprawa. Sanepid kontroluje przestrzeganie zasad czystości, na […]

[…] Higiena w gastronomii to kwestia często poruszana przez media i niewątpliwie istotna dla osób jadających posiłki w restauracjach czy barach. Klienci są bowiem świadomi, że kelnerzy i kucharze mogą zrobić co im się żywnie podoba z ich daniami. Dlatego w powszechnym przekonaniu nie powinno się drażnić czy denerwować obsługujących nas pracowników lokalu. Media często donoszą o nieprzestrzeganiu zasad higieny w restauracjach czy barach. Zgłoszeniami tego typu zajmuje się sanepid, sprawdza on czy przestrzegane są zasady BHP, czy kelnerzy i kucharze pracują w dobrych warunkach, czy mają zapewniony niezbędny sprzęt i czy sami przestrzegają wszelkich zasad higieny ? czy dokładnie sprzątają miejsce swojej pracy, czy precyzyjnie zmywają używane przez klientów talerze, noże, widelce, kieliszki, puchary do lodów i wiele innych naczyń. Istotne jest więc, by kłaść nacisk na jakość a nie ilość serwowanych dań ? pracownicy muszą obsługiwać klientów tak, by ci byli zadowoleni, a goście jedzący przygotowane posiłki powinni z szacunkiem traktować kelnerów. Ważne, by istniała niepisana zasada wzajemnego, obustronnego zaufania w tej relacji, tak by i jedna i druga strony były usatysfakcjonowane i umiały współpracować. […]

Musisz byą zalogowany aby komentowaą.

=