Kultura wielu państw jest odmienna. Jest to stwierdzenie, które odpowiada nam na pytanie „Dlaczego wyjeżdżać z polski?”. Według piramidy Masłowa samorozwój znajduje się na szczycie piramidy potrzeb. Właśnie z chęci samorozwoju, z potrzeby poznawania świata wzięło się powszechne zainteresowanie odmiennymi kulturami, w tym jedzeniem, więc jadąc gdzieś daleko za granicę warto wstąpić do jakiejś restauracji chociaż na chwilę, i spróbować lokalnych specjałów.
Jedziemy na zachód!
Ze względu na swoją historię, kuchnia Niemiecka jest zlepkiem wielu innych kuchni. Na południu popularne są makarony, a w całych Niemczech spotkać można różne gatunki kiełbas. Kraj ten lubuje się w daniach z kapusty, a rodzajów chleba jest tutaj przeszło 300. Ogólnie rzecz ujmując, Niemcy lubią tłuste i kaloryczne jedzenie, nie gardząc przy tym kuflem piwa do popicia. Kuchnia austriacka natomiast jest kuchnią wielokulturową, i o ile niewiele jest tutaj miejscowych dań, to jeżeli chodzi o słodycze, jest niekwestionowanym liderem w tej branży. Jednym z czołowych austriackich wyrobów jest strudel. Jest to kruche, wielowarstwowe ciasto ze słodkim nadzieniem podawane na ciepło. Jeżeli chodzi i dania główne, to w zasadzie niczym nie różnią się tutaj one od tych niemieckich. Na południu znajdują się Włochy, które już wyróżniają się pod względem kulinarnym. O ile kuchnią niemiecko interesuje się niewiele osób, to ta włoska ciągnie za sobą rzesze fanów, którzy zakochali się w smakach śródziemnomorskiego buta. Na stronie sklep.technica.pl można zobaczyć, jak specjalistyczny wygląda specjalistyczny sprzęt do tworzenia „włoskiej sztuki” XXI wieku. Ravioli, spaghetti, pizza, lasagne, tortellini, risotto, długo by wymieniać, są owocem kultury włoskiej. Państwo makaronów jest jednym z najpopularniejszych państw pod względem kulinarnym, i nie trzeba posiadać blachy do pizzy by zakosztować tego co w niej najlepsze, gdyż pizza nie jest jedynym wymysłem „makaroniaży”. U zachodniej granicy Niemiec istnieje państwo, którego kuchnia jest równie doceniana, co kuchnia włoska. Znana ze swojej ekskluzywności, jest bardzo zróżnicowana. Popularne są tutaj foie gras, żabie udka oraz ślimaki winniczki, a francuskich win nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, gdyż ich renoma mówi sama za siebie.
Zatrzymaj się
Będąc przejazdem w w krajach zachodu warto zatrzymać się i zasmakować kultury zachodniej nie tylko z telewizora, ale także z talerza. Pomysłowość przepisów powie ci więcej o kraju, niż niejeden przewodnik turystyczny.
TAGI